Welkom op de website van onze school

GO! Leefschool Eikenkring is een kleine, groene school op de grens tussen Lochristi en Lokeren. Onze school is een methodeschool van het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap. Het is een basisschool voor kinderen van 2,5 tot 12 jaar met dezelfde eindtermen als elke andere school. We hebben wel onze eigen visie en we leggen graag onze eigen accenten.20 januari 2020

L1 Zonnen / Project: 'Hoe leefde men vroeger in het kasteel?'


Alles begon enkele weken geleden. We gingen samen met de kinderen terug in de tijd, een spannende tocht door de Middeleeuwen.
Al snel was duidelijk dat we heel veel dingen wilden weten over het leven in het kasteel. Hoe zag het eruit, wat moesten de ridders allemaal doen, hoe leefden ze, wat aten ze ...
We maakten van de poppenhoek een ridderzaal met een lange tafel voor alle ridders en jonkvrouwen.

Liesbeth (mama van Wies) kwam langs in de leefgroep om een jonkvrouwenband te naaien, medailles en juwelen te maken en las om af te sluiten  nog een super leuk verhaal in de kring.

We bezochten het kasteel van Laarne en ontdekten hoe ze vroeger leefden. Een prachtig kasteel met een slotgracht, ophaalbrug, grote torens met kantelen en schietgaten, een grote tuin, ... Zo veel om te zien, we hadden ogen te kort.
We kregen ook bezoek van een echte ridder en jonkvrouw in de klas (Oma en opa van Luca) Hij vertelde ons over het leven in de Middeleeuwen en het Gravensteen in Gent. Er werden ook enkele kinderen tot ridder geslagen. Wie wou kon zich verkleden in ridder of jonkvrouw. We mochten zelf een echte helm opzetten, amai dat was zwaar. De mama en tante van Rémi zorgden ervoor dat we allemaal een prachtig kapsel hadden. De meisjes een echte jonkvrouwenvlecht en de jongens een stoere ridders look.


Graag wouden we samen met de kinderen ons project afluiten met een groot ridderfeest. We bespraken met hun hoe dit er zou uitzien. Al snel was duidelijk dat ze iets wouden eten, drinken, dansen en vooral veel plezier maken.
De dag voor het feest deden we onze voorbereidingen. We sneden de groentjes, we maakten brood, kookten de eitjes en Dorine (oma Lucca) kwam helpen om heerlijke tomatensoep te maken.

Bijna kon het feest beginnen. De lange riddertafel stond klaar in de klas. Ijzeren schalen met groentjes, wijn, water alles stond op tafel in grote schalen en kannen. 

 We waren klaar om te feesten. We begonnen met een toost. Daarna zorgde onze nar voor een toffe mop. We konden smullen van alle lekkere dingen. Geen feest zonder wat muziek en dans. We sloten dan ook af met enkele volksdansen.Het was echt een geweldig feest! De perfecte afsluiter voor ons project!